Tudnivalók a tüzelőberendezések külső égési levegő ellátásáról

Télen mindannyian arra vágyunk, hogy az otthonunkat kellemes meleg járja át, ne kelljen fagyos reggelre ébrednünk a lakásban. A különféle tüzelőberendezések használata lehetővé teszi, hogy akkor és úgy fűtsünk, ahogyan az igényeinknek eleget tesz. De egy tüzelőberendezésnek nem csak az a feladata, hogy megteremtse a kellemes belső klímát, amire télen szükségünk van. Az sem mindegy, hogyan éri el ezt!

A tüzelőberendezések külső égési levegő ellátása meghatározó szempont egy kályha vagy kandalló biztonságos működtetésénél. Ennek ellenőrzése a kéményseprők hatáskörébe tartozik, amit törvényi rendelet ír elő, így minden tulajdonosnak lehetővé kell ezt tennie a kijelölt dátumok alkalmával.

A megfelelő, kívülről érkező légellátás, a szellőztetés elengedhetetlen ahhoz, hogy a tüzelőberendezés üzemelése során keletkezett káros égéstermékeket kijuttassuk a szabadba!

A zárt égésterű tüzelőberendezések esetében az az ideális, ha kívülről érkezik a légellátás. Ezeknél a berendezéseknél egy csövön befelé áramlik a levegő, egy másikon pedig kifelé az égéstermék. A modern LAS kémények használatával ezt úgy lehet megoldani, hogy a rájuk kötött kandalló vagy kályha szellőzése külön járatban, párhuzamosan valósul meg. Egy ilyen megoldásnál arra kell ügyelni, hogy a rendszer által létrehozott szívónyomást ne befolyásolja más szellőztető berendezés működése, ami szintén légnyomást okoz.

A nyílt égésterű kandallóknál és kályháknál a tüzelőberendezések külső égési levegő ellátása a belső térből érkezik, onnan valósul meg. A levegő a nyílászárókon, illetve a kéményhuzat hatására jut be a zárt térbe és biztosít az égéshez elegendő oxigént. Veszélyt jelenthet az ideális nyomáskülönbség megváltozása, ezt ellenőrizni szükséges. A megfelelő szellőzés mindkét esetben fontos, hiszen, ha nem tud távozni a felgyülemlő égéstermék, szén-monoxid mérgezés állhat be, ami életveszélyes is lehet!

Minőségi tüzelőberendezésre van szüksége? Látogasson el cégünk weboldalára, a www.kalyhacsempemanufaktura.hu webcímre, és nézzen körül nálunk! Bátran érdeklődjön az info@kalyhacsempemanufaktura.hu e-mail címen vagy a +36-92-510-235-ös telefonszámon, szakértőink készséggel segítenek kérdései megválaszolásában!

ugrás az oldal tetejére