Manapság egyre többet hallani az okosotthonokról, illetve a terjedésükről. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mit is jelent ez a kifejezés, és gyakran valamilyen sci-fibe illő, hipermodern lakást vizionálnak a hallatán, pedig az okosotthonok esetében nem a külcsín, hanem a belbecs a lényeg. Tulajdonképpen olyan megoldásokról van szó, amik megkönnyítik a mindennapi életet, automatizálnak alapvető funkciókat, illetve távoli elérést tesznek lehetővé. Az okosotthon kialakítása nem feltétlenül bonyolult, el lehet kezdeni a legalapvetőbb berendezéseknél is, mint például egy videó készítésére, illetve fényképek tárolására is képes kaputelefon beszerelésével.

A kaputelefon alapvetően két részből áll: az egyik egység a kapunál helyezkedik el, és az érkezők használják jelzésre, illetve beszédre, a másik pedig a lakáson belül, többnyire a bejárati ajtó közelében található, és ennek segítségével azonosítjuk a vendégeket, majd engedjük be őket a kapun. Az okosotthonokhoz készült kaputelefon ezzel szemben három, sőt, négy részegységből tevődik össze, hiszen a fenti kettőn felül még tartozik hozzá egy kamera is, amit szintén a kapunál kell elhelyezni, illetve kapcsolódik hozzá a mobiltelefonunk is.

Ez utóbbi egy kis magyarázatot igényel; a mobiltelefon egy applikáción, illetve wifin keresztül csatlakozik a rendszerhez, és tulajdonképpen itt kerül képbe az okosotthon fogalma: a kaputelefont a mobilról is tudjuk vezérelni, beszélhetünk az érkezővel, láthatjuk őt a képernyőn, mi több, be is engedhetjük, még akkor is, ha nem tartózkodunk otthon!

Látható, hogy az okosotthon kialakítása nem tudományos fantasztikum, inkább csak meglévő technológiák összekapcsolása és a mindennapi életünkhöz alakítása, hiszen a kaputelefon, a kamera és a wifi már létezik egy ideje, és a mobil applikációk is elérhetőek évek óta; csupán egy ötlet hiányzott, hogy eljussunk idáig. Ha Ön is szeretné elkezdeni okosotthona felépítését, keresse fel a Serversystem Kft. webáruházát, amit a www.legrandaruhaz.hu címen érhet el, és válogasson széles kínálatunkból! Kérdése lenne? Tegye fel nekünk a +36-62-633-629-es telefonszámunkon, vagy írjon üzenetet az aruhaz@serversystem.hu e-mail címre!