A magyarországi háztartások nagy részében a felhasznált energia főleg melegvíz előállításra és fűtésre megy el, energiahatékonyság szempontjából nem szerepelünk előkelő helyen az Európai Uniós felmérésekben. Pedig az igény egyre nő, a környezettudatos felújítások, az intelligens technológiák és megújuló energiaforrások felhasználásának terjedése mind abba az irányba mutatnak, melyet az EU energiapolitikája is támogat: a korszerűsítés szükségessége. Az általános fogyasztás mérséklése miatt van szükség energetikai tanúsításra és épületgépészeti tervezésre is, az energiahatékonyságot célzó stratégia részeként.

Az energetikai tanúsítás tulajdonképpen egy igazoló okirat, mely az ingatlan energiahatékonyságáról tájékoztat. Ahogy a háztartási gépeknél, úgy itt is egy hasonló skálán történik a besorolás, energetikai minőség szerint az ingatlan éves energiafelhasználása lehet:

AA++ – minimális energiaigényű

A++ – kiemelkedően nagy energiahatékonyságú

AA – közel 0 energiaigényre vonatkozó követelménynél jobb

BB – közel 0 energiaigényre vonatkozó követelménynek megfelelő

CC – korszerű

DD – korszerűt megközelítő

EE – átlagosnál jobb

FF – átlagos

GG – átlagost megközelítő

HH – gyenge

II – rossz

JJ – kiemelkedően rossz

2012. január 1. óta ingatlanok eladása vagy bérbeadása előtt kötelező az energetikai tanúsítást elkészíttetni, mely azután 10 évig érvényes, ha nincs nagyobb átépítés. Az eladónak is jó, mert magas besorolású ingatlan esetén növelhető a vételár, bérleti díj, a vevőnek is jó, mert képet alkothat a rezsiköltségekről. Az épületgépészeti tervezés is az energiahatékonyságot szolgálja, segítségével építkezés, felújítás előtt megtervezheti komfortos és energiatakarékos otthonát gépészeti szempontból!

Ha a korszerű épületgépészeti megoldások, például a környezetbarát fűtési rendszer, szellőzés, napenergia felhasználás vagy hőszivattyús rendszerek beépítésével csökkentené otthona energiafelhasználását és a rezsiköltségeket, keresse fel cégünket, a Mesterszámvitel Kft.-t és mi az épületgépészeti tervezés mellett az energetikai tanúsítást is elkészítjük! Elérhetőségeinken bővebben is tájékozódhat, kattintson a www.mesterszamvitel.hu weboldalra, hívja a 06-70-333-1910-es telefonszámot, vagy küldjön üzenetet a forrai.energetika@gmail.com e-mail címre!