Egyre többen döntenek úgy, hogy függetlenednek a gázszolgáltatóktól, és új tüzelőberendezésre váltanak. Az egyik legjobb választás ilyen esetben a cserépkályha, ami nem csak nagy hatásfokkal és gazdaságosan üzemeltethető, de rendkívül látványos is. Működtetéséhez fára van szükség, de ez még önmagában kevés ahhoz, hogy hatékony legyen a tüzelőberendezés, hiszen nem mindegy, milyen típusú és nedvességtartalmú fát használunk. Nézzük, mire érdemes figyelni, ha a fűtést cserépkályhával szeretnénk megoldani!

Az olyan puhafák, mint a nyír, hárs, fenyő, nyár vagy a jegenye, gyorsan égnek és sok hamut termelnek, ezek tehát nem alkalmasak fűtésre. Ezzel szemben a keményfák tökéletesen megfelelnek a célnak, ajánlott tehát tölgyfát, bükkfát, akácfát, kőrist, égerfát, cserfát vagy valamilyen gyümölcsfát választani a cserépkályha üzemeltetéséhez. Az ideális tűzifa nedvességtartalma 20 % alatt van, amihez az szükséges, hogy 1,5-2 évig száradjon hasogatva, szellős és fedett helyen tárolva. A nedves fa használata lényegében anyagi veszteséggel jár, ugyanis ilyen formában nincs kihasználva a fa fűtőenergiája, ezen felül a füsttel együtt kicsapódva fokozott kátrány, illetve korom képződéssel jár.

Jó tudni, hogy ha úgy döntünk, hogy a fűtést cserépkályhával oldjuk meg, nem csak a fa jöhet szóba, mint tüzelőanyag. Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a pellet különböző fajtái, melyek egyenletesebb égést tesznek lehetővé, ezeknek azonban minőségüktől függően igen változó a fűtőértékük, és alkalmazásukhoz nagy odafigyelésre van szükség.

Szeretne cserépkályhára váltani, és érdeklik a tüzelőberendezés építésének lehetőségei? A Kályhacsempe Manufaktúra Kft. szakértői izgalmas lehetőségeket kínálnak az érdeklődőknek! Látogasson el www.kalyhacsempemanufaktura.hu weboldalunkra, ahol mindent megtudhat arról, hogyan lehet igazán stílusos a cserépkályha! Termékeinket érintő kérdéseivel lépjen velünk kapcsolatba a +36-92-510-235-ös telefonszámon vagy az info@kalyhacsempemanufaktura.hu e-mail címen!