Szerencsére napjainkban egyre többen döntenek úgy, hogy hőszivattyúval szerelik fel otthonukat annak érdekében, hogy csökkenthessék a kiadásaikat és nem utolsó sorban azért is, hogy környezettudatosabban élhessenek. A hőszivattyú a lakás hűtését és fűtését is képes biztosítani, mégpedig környezetbarát módon, ezért a rendszer kiépítése minden szempontból megéri. Karbantartásra általában ritkán van szükség, viszont azzal mindenképp érdemes tisztában lenni, hogy mi a teendő, ha deres a hőszivattyú.

Az újdonsült hőszivattyú tulajdonosok többsége, amikor először találkozik a hőszivattyú lefagyásával, megrémül, hogy mi is történik a berendezéssel. Köztudott és teljesen természetes, hogy nagyon párás időben, plusz 5 és mínusz 5 °C között a hőszivattyú elpárologtatójára rárakódik a dér és ellepi a lamellákat. Ha ez nem olvadna le róla, akkor a ventilátor nem tudná átszívni a levegőt, és jelentősen romlana a készülék teljesítménye. A hőszivattyú lefagyásának leggyakoribb és legegyszerűbb megoldása a leolvasztási ciklus futtatása. Ez általában automatikusan bekapcsol bizonyos időközönként, vagy amikor az egység fagyot észlel és ezért valószínűleg deres a hőszivattyú. A Chofu hőszivattyú rendszerében azonban „forszírozott” kiolvasztási lehetőség is van. A leolvasztási ciklus alapvetően „átfordítja” a berendezést hűtési üzemmódba, hogy hőt szivattyúzzon a hőszivattyú kültéri egységébe (elpárologtató), amíg a jég le nem olvad. A folyamat nem hosszú, a leolvasztási ciklus körülbelül 30-90 másodperc alatt végbe is megy. Közben erős párafelhő keletkezik, ám ettől nem kell megrémülni, mert teljesen normális jelenség. A jól elkészített hidraulikai rendszer biztosítja azt a mennyiségű melegvizet, ami a leolvasztáshoz kell. A hőszivattyú lefagyása így nem okoz károkat a rendszerben, és nincs szükség szervizelésre sem.

Amennyiben szeretne többet megtudni a rendszer működéséről és a hőszivattyú lefagyásáról, ne habozzon, keresse fel cégünk honlapját, a www.chofu-hoszivattyu.hu weboldalt! Ha további kérdése merült fel, forduljon hozzánk a +36 20 268 9757-es telefonszámon vagy a tibor.sulyok@gmail.com e-mail címen!