Szeretné hasznos területtel növelni otthonát, de a földszinti alapterület bővítésére nincs lehetőség? Ebben az esetben remek megoldás a tetőtér beépítés, azt viszont fontos tudnia, hogy a jelenlegi tetőforma és hajlásszög jelentősen meghatározza a térkihasználási lehetőségeket. Az átalakítás előtt érdemes tájékozódnia a tetőszerkezet és a hasznos terület összefüggéseivel kapcsolatban!

Mivel a tetőteret többnyire nem függőleges falak határolják, a belmagasság igen széles skálán mozoghat, ebből adódóan beszélhetünk bruttó és nettó alapterületről. Míg előbbi a teljes padlófelületet jelöli, utóbbi az a terület, ahol a belmagasság legalább 1,9 méter, ezt nevezzük hasznos alapterületnek. A tetőszerkezet hajlásszögét sem lehet figyelmen kívül hagyni, a tetőtér beépítéséhez az optimális hajlásszög 35 és 55 fok között van.

Bár a modern építészeti megoldások már nagyon sokféle tetőforma kialakítását teszik lehetővé, a tetőtér beépítés kivitelezésénél a meglévő tetőszerkezetet kell alapul venni. Ahhoz, hogy Ön is jobban átlássa a saját lehetőségeit, tekintsük át röviden a hagyományos tetőtípusokat!

  • nyeregtető lehetővé teszi a teljes tetőszerkezet megemelését, így a földszinti alapterület méretét megközelítő hasznos térrel bővülhet a ház.
  • kontyos tetőszerkezet esetében a négy élgerinc miatt már egy kicsit kevesebb lehetőség van, de a magasság ebben az esetben is elegendő.
  • sátortető kevéssé alkalmas a tetőtér beépítés kivitelezésére, mert itt négy oldalról ferde síkokkal van határolva a terület, de rafinált megoldásokkal így is ki lehet használni a teret.
  • manzárdtető adja a legtöbb lehetőséget, mivel itt a meredek oldalsíkok miatt nagyobb belmagassággal lehet számolni.

Ha szeretné okosan kihasználni a rendelkezésre álló teret és profi munkára van szüksége, a tetőtér beépítés kivitelezését bízza a Mérnökangyal Kft.-re! Cégünkről a www.angyalhazak.hu weboldalon tudhat meg többet, és ha felkeltettük érdeklődését, lépjen velünk kapcsolatba a +36-30-370-1601-es telefonszámon vagy az angyalgyorgy@angyalhazak.hu e-mail címen!